ßßß Cookit - przepis na Dojrzewający schab z pończochy

Dojrzewający schab z pończochy

nazwa

Wykonanie

Ostatnim razem, gdy kupiłam parę plasterków szynki bardzo się zdenerwowałam. Szynka po dwóch dniach się zepsuła i musiałam ją wyrzucić. Nauczona złym doświadczeniem postanowiłam sama przygotować wędlinę. Taką bez chemii i ulepszaczy smaku. Kupiłam świeży schab i przyprawiłam go tak jak lubię. Proces suszenia sprawia, że wędlina dłużej zachowuje świeżość i smak. Sami wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu (środkowa część)
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- przyprawy: majeranek, czosnek, papryka, zioła prowansalskie
- damska podkolanówka (nowa :))
PRZYGOTOWANIE:
Schab dobrze myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Wkładamy go do wysokiej miski (mięso będzie puszczać soki) i obtaczamy w cukrze. Miskę zaklejamy folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w soli. Ponownie zaklejamy folią i wkładamy na 24h do lodówki. Trzeciego dnia schab myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach. Miskę zaklejamy i wkładamy na 24-48h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso z miski i delikatnie umieszczamy w pończoszce. Robimy supeł i wieszamy wędlinę na 5 dni w suchym i przewiewnym miejscu (u mnie to karnisz blisko grzejnika). Gdy już się wystarczająco wyczekamy możemy się cieszyć domową, pyszną wędliną. Smacznego!
Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.
Długość suszenia mięsa może się zmienić w zależności od wielkości schabu. Mniejszy kawałek może być dobry już po 3-4 dniach od zawieszenia. Chodzi o to, by mięso nie wyschło zbyt mocno - na niemal kość.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/12/dojrzewajacy-schab-z-ponczochy.html