Wykonanie
Zachęcona ochami i achami nad tą
wędliną postanowiłam sama wypróbować. Przepis podpatrzyłam na cincinie i na blogu Elki .
Polędwica jest delikatna, aromatyczna. Mnie smakuje najbardziej bardzo cieniutko pokrojona.Składniki:1 kilogram
schabuok. 1,5 łyżki
soli1 płaska łyżka
cukru1 płaska łyżka świeżo zmielonego
pieprzu3 ząbki rozdrobnionego
czosnku1 płaska łyżka
płatków czerwonej paprykiWykonanie:
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi
mięso. Włożyć do plastikowego pojemnika i na 5-6 dni pozostawić w lodówce, obracając je codziennie i odlewając powstały sok. Po upływie tego czasu
mięso wyjmujemy z lodówki, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i zawijamy w gazę, albo w kilkakrotnie owijamy damską rajstopę :-).Następnie wieszamy je w przewiewnym i suchym miejscu na 10 dni.