ßßß Cookit - przepis na Polędwica wileńska

Polędwica wileńska

nazwa

Wykonanie

Zachęcona ochami i achami nad tą wędliną postanowiłam sama wypróbować. Przepis podpatrzyłam na cincinie i na blogu Elki . Polędwica jest delikatna, aromatyczna. Mnie smakuje najbardziej bardzo cieniutko pokrojona.
Składniki:
1 kilogram schabu
ok. 1,5 łyżki soli
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka świeżo zmielonego pieprzu
3 ząbki rozdrobnionego czosnku
1 płaska łyżka płatków czerwonej papryki
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. Włożyć do plastikowego pojemnika i na 5-6 dni pozostawić w lodówce, obracając je codziennie i odlewając powstały sok. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z lodówki, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i zawijamy w gazę, albo w kilkakrotnie owijamy damską rajstopę :-).
Następnie wieszamy je w przewiewnym i suchym miejscu na 10 dni.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/poledwica-wilenska.html