Wykonanie
Przepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki
schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie.
1/2 kg
schabu1 łyżka
soli1 łyżka
cukrupół łyżki
pieprzu mielonego czarnego
Przyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego.
Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z
przyprawami. Obrócić kilka
razy, tak aby
mięso było obtoczone w przyprawach. Szczenie zawiązać i włożyć na 4 dni do lodówki. Codziennie odwracać worek, aby
mięso było równo nasączone. Piątego dnia wyjąć z lodówki, obsuszyć, a następnie suszyć w piekarniku. Wg oryginalnego przepisu suszymy w temp. 100 stopni przez 40 do 60 min. Ja w moim piekarniku podniosłam temperaturę do 150 stopni. Wystudzić. Najlepiej pozostawić do następnego dnia.