Wykonanie
Nastała wiosna a razem z nią następny dietetyczny przepis. Tym razem będzie to propozycja
mięsna. Oczywiście możemy użyć dowolnego
mięsa np.
szynkę czy karczek. Mnie jednak najbardziej smakuje tak wykonany
schab. Jeśli dodamy swoje ulubione
przyprawy mięsko będzie smakować jeszcze lepiej. Praktycznie potrawa robi się sama, trzeba tylko przestrzegać minut gotowania i czasu stygnięcia. Polecam ten prosty przepis na swoją domowe
wędlinkę. Taką pyszność można także zjeść do obiadu.
SKŁADNIKI1,2 kg
schabu bez kości;2 łyżki
cukru;2 łyżki
soli;2 łyżki
majeranku Prymat;4 ząbki
czosnku.WYKONANIEPotrzebny będzie garnek, w którym będziemy gotować
mięso. Wsypujemy wszystkie
przyprawy do garnka . Wkładamy
schab i zalewamy zimna
wodą, aby przykryła
mięso. Przykrywamy pokrywką. Gotujemy 15 minut od zagotowania
wody, po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia w tej wodzie, w której
mięso się gotowało. Następnie, gdy przestygnie, gotujemy ponownie. Tym razem tylko 7,5 minuty i znowu zostawiamy do ostygnięcia. Trzeci raz gotujemy 3 minuty. Kiedy schabik ostygnie jest gotowy do jedzenia.