Wykonanie
Schab pieczony to wspaniała
sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym
schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że
schab jest przesiąknięty aromatycznymi
przyprawami.
1 kg
schabu2 łyżki suszonego
majeranku2 łyżeczki mielonej
paprykikilka ząbków
czosnkusól i
pieprzolej do skropienia
Mięso nacieramy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia
czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy
olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z
mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem
mięsa)