Wykonanie
            W tym roku 
schab ten cieszył się dużym powodzeniem wśród blogerów. Nie ukrywam, że jakiś czas temu przykuł również moja uwagę. 
Schab okazał się bardzo smaczny, kruchy ale nie suchy. Idealny jako 
wędlina do 
chleba, zakąska czy przekąska. Przepis z bloga Gospodyni miejska .

Składniki :1 kg 
schabu bez kości1 L 
mleka1/2 łyżki 
słodkiej papryki1 łyżka 
majeranku1/2 łyżeczki 
soli1/2 łyżeczki 
pieprzu2 ząbki 
czosnku2 łyżki 
olejuPrzyprawy mieszamy w niewielkiej miseczce. 
Czosnek przeciskamy przez praskę. 
Mięso nacieramy 
olejem, 
czosnkiem oraz 
przyprawami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy 
mlekiem ( 
mleko nie przykryje całego 
mięsa ) i pieczemy bez przykrycia w 200°C przez 1 godzinę. Od czasu do czasu 
schab nalezy polać 
mlekiem w którym się piecze.Po tym czasie 
mięso zostawiamy w uchylonym piekarniku az wystygnie. Wyciągamy z 
mleka, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Dopiero po tym czasie 
schab jest kruchy, soczysty i gotowy do spożycia.Smacznego :)
