ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 porcj:
500 g schabu bez kości
125 g śliwek suszonych
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
majeranek otarty
czosnek granulowany bądź świeży
mielona papryka słodka
pieprz do smaku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Marynatę można zrobić także poprzedniego dnia.
Śliwki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i skropić sokiem z cytryny.
W schabie naciąć kieszeń (wbijając nuż wzdłuż mięsa i wykonując kilka ruchów kołowych w jednym kierunku). Następnie wypełnić kieszeń śliwkami.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso równomiernie z każdej strony.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec przez około 1 godzinę.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_schab-pieczony-ze-sliwka.html