ßßß Cookit - przepis na Schab po polsku

Schab po polsku

nazwa

Wykonanie

Dawno u mnie nie było mięska więc już nadrabiam - pyszne, aromatyczne mięsko z dodatkiem smalcu. Robi się je łatwo a pachnie i smakuje cudownie. Jest soczyste i aromatyczne. Dość zachwalania ;) proponuję wypróbować :)
- 1,3 kg schabu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka rozbitych w moździerzu ziaren jałowca
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka oleju
Schab myjemy, osuszamy . Do miseczki wsypujemy zioła , sól i pieprz i łączymy z olejem. Mieszamy dokładnie po czym dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie folię aluminiową smarujemy smalcem a następnie dokładnie owijamy nią mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy 70min a następnie zdejmujemy wierzch folii i dopiekamy jeszcze około 15-20 min.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/09/schab-po-polsku.html