Wykonanie
Dawno u mnie nie było
mięska więc już nadrabiam - pyszne, aromatyczne
mięsko z dodatkiem
smalcu. Robi się je łatwo a pachnie i smakuje cudownie. Jest soczyste i aromatyczne. Dość zachwalania ;) proponuję wypróbować :)- 1,3 kg
schabu- 1 łyżeczka
majeranku- 2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka rozbitych w moździerzu ziaren jałowca- pół łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego
czosnku niedźwiedziego- 1 łyżka
smalcu- 1 łyżka
olejuSchab myjemy, osuszamy . Do miseczki wsypujemy
zioła ,
sól i
pieprz i łączymy z
olejem. Mieszamy dokładnie po czym dokładnie nacieramy mieszanką
mięso. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie folię aluminiową smarujemy
smalcem a następnie dokładnie owijamy nią
mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy 70min a następnie zdejmujemy wierzch folii i dopiekamy jeszcze około 15-20 min.