Wykonanie
Kruchy, soczysty i delikatny
schab według przepisu Babci
Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :)
Składniki:
schab bez kości około 1 kgsuszony
majeranek 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
sól pół łyżeczki
olej (rzepakowy lub
oliwa z oliwek) lub
smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:
Mięso posolić. Na patelni rozgrzać
olej lub
smalec i obsmażyć
schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby
mięso nie wysychało podczas pieczenia.
Czosnek drobno posiekać, obsypać
schab z każdej strony. Na koniec posypać
majerankiem.Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę
oleju, włożyć
mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu.