ßßß Cookit - przepis na dietetyczne danie: kotlety jaglano-warzywno-mięsne

dietetyczne danie: kotlety jaglano-warzywno-mięsne

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Dziś dietetyczne kotlety z piekarnika . Kotlety są z mięsem, ale sami zobaczycie, że można je spokojnie pominąć w przygotowaniu takich kotlecików. Są dobre na kolację, drugie śniadanie bądź jako przekąska w podróży. Robi się je dość szybko i przede wszystkim łatwo.
Zapraszam!
Składniki (na 9 sporych kotletów):
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 cebula
kasza jaglana 1/2 szklanki
30 dkg mięsa mielonego (u mnie indyk i kurczak)
olej rzepakowy
przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, nać pietruszki, majeranek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Bakłażana (obrałam ze skórki, żeby było delikatniej), paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na oleju rzepakowym, nieco przyprawić.
Do miseczki dodać kaszę, mięso mielone, podduszone warzywa oraz przyprawy i nać pietruszki oraz całość dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kotlety. Ja formowałam w foremkach, ale spokojnie można użyć rąk, bądź łyżek. Z podanej porcji udało mi się zrobić 9, choć przyznam, że nie były równe, ale chciałam wykorzystać całość na raz, bo miejsca brakowało :)
Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Pod koniec pieczenia przewróciłam je na drugą stronę.
Kotlety udało się uformować bez jajka. Nie rozwalały się. Były smaczne. Jako dodatek polecam sos pomidorowy (może być ketchup) albo tzatziki. Kotlety smakowały na ciepło i zimno.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2015/04/dietetyczne-danie-kotlety-jaglano.html