ßßß Cookit - przepis na KURCZE

KURCZE

nazwa

Wykonanie

mój ulubiony sposób pieczenia kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...
zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób kurczaka .....
Marynujemy kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do kurczaka i 3 łyżkami oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...
mieszkanka moich przypraw do kurczaka :
sól
papryka
cebula w granulkach
czarny pieprz
suszona zielona pietruszka
pieprz Cayenne
oraz
majeranek ... do środka kurczaka tak około garści ...
przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...
pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowy
Blaszke na której stawiamy paterę z kurczakiem zalewamy wodą ... przez to mięso kurczaka jest soczyste w środku:)
najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił , należy wówczas odkleić go nożem ...
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2012/07/kurcze.html