Wykonanie
Kurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego
kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość
soli, aromatyczny
majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami
papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!Mojej Rodzince tak zasmakował iż w krótkim czasie był już u nas dwukrotnie. Za drugim razem tylko w podwójnej ilości... Wczoraj nasz
kurczak miał już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego
kurczaka na butelce od
śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1
kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny
majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona
papryka- słodka mielona
papryka-
sól+ butelka ,np.po soku
Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć. Do wnętrza wsypać 1 łyżkę
majeranku, posypać także
solą (ja zmieliłam tylko trochę młynkiem).Wierzch natrzeć
majerankiem i posypać lekko
ostrą papryką oraz intensywniej słodką. Oprószyć lekko
solą (ja posypałam tylko
solą z młynka, użyłam jej naprawdę niewiele a wcale nie był niedosolony). Doprawioną
tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej
wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika.
Woda parując zapewni soczystość naszego
mięsa.
Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały czas mamy włączony termoobieg. Gdy zbyt mocno się rumieni można temperaturę pod koniec zmniejszyć do 160*C, czasu lepiej nie skracać, musi się dopiec wewnątrz.
Ja piekłam jednego ok.70 minut, gdy wsunęłam dwa, czas wydłużyłam do 80 minut (były też trochę większe- każdy miał prawie 1700g).
we dwóch raźniej ;-)
Smacznego ;-)