Wykonanie
Moi kochani! Któż z nas nie lubi omletów! Ja je uwielbiam, w ogóle przepadam za daniami z
jajek – wszelkie jajecznice, pasty i sałatki stale bywają na moim
stole. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które przegonią nudę z Waszej kuchni. Patelnie w dłoń i do dzieła!FRITTATA – OMLET Z WARZYWAMI – VIDEO5
jajek100 g miękkiego
koziego serka1 pęczek
szczypiorku1
czerwona papryka1
żółta paprykaszczypta mielonej gałki muszkatu1 łodyga
selera naciowego30 g
masłarukolasól,
pieprzPrzygotowanie:
Papryki i
seler pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na połowie
masła – aż zmiękną. Warzywa przełóż do formy do zapiekania.
Jajka rozmąć w miseczce, dopraw je i zalej warzywa. Lekko wymieszaj i wstaw do pieca (180 stopni) na 25-30 minut.
Serek wymieszaj z posiekanym
szczypiorkiem. Gorącą fritattę podawaj z
rukolą i
serkiem.
OMLET Z
PIECZARKAMI,
CHEDDAREM I
BEKONEM – VIDEO3
jajka2 plastry
bekonu2 łyżki tartego
sera cheddar2
pieczarki20 g
masłasól,
pieprzszczypiorekpomidorki cherryPrzygotowanie:
Pieczarkę pokrój w plasterki i podsmaż na połowie
masła. Odłóż.
Bekon podsmaż na suchej patelni. Połowę tartego
cheddara wymieszaj z
jajkami. Rozmąć je po czym dopraw
solą i
pieprzem. Na
maśle usmaż omlet. Gdy będzie się smażył na wierzch wysyp
pieczarki,
bekon i
cheddar, złóż omlet na pół i podawaj z
pomidorkami i
szczypiorkiem.
OMLET KSIĘŻNICZKI – VIDEO2
jaja1
białko2 łyżki
śmietanki kremówki1 łyżeczka
cukru30 g
masłaszczypta
soliDodatki:
Bita śmietanaPomarańczaMelisa lub
miętaMiódCynamonPrzygotowanie:Na patelni rozgrzej
masło.
Żółtka utrzyj ze
śmietanką i
cukrem. Dodaj delikatnie ubite z
solą białka. Smaż omlet na patelni pod przykryciem. Po czym zdejmij pokrywkę i obróć go lub zapiecz w piecu – 180 stopni 5 minut. Podawaj omlet ze
śmietaną i
owocami udekorowany
miętą i
miodem.Oglądajcie kolejne programy z moim udziałem i wpadajcie po garść nowych przepisów, co wtorek przed telewizory o 8:00 rano do: