Wykonanie
Kluski leniwe moja mama przygotowywała bardzo często jak byłam mała. Pamiętam, że nie byłam wtedy jakąś wielką ich fanką. Może dlatego, że od zawsze wolałam wytrawne obiady od tych na słodko. Ale ostatnio zamarzyły mi się właśnie takie jak u mamy. Znalazłam ciekawy przepis na leniwe w książce Kuchnia polska. Niezapomniane smaki Wydawnictwa Buchmann, którą otrzymałam do recenzji dzięki Grupie Wydawniczej FOKSAL. Zachęcił mnie tytuł przepisu „leniwe błyskawiczne”. To prawda robi się je bardzo szybko, tylko trzeba wcześniej ugotować
ziemniaki. Bo tutaj spoiwem jest właśnie
ziemniak. W leniwych mojej mamy było to
jajko. Leniwe mojej mamy na pewno kiedyś zrobię, ale ten przepis naprawdę Wam polecam. Kluski były miękkie i elastyczne, po prostu pyszne. Ja zjadłam je w wersji na słodko, ale jak czytam w przepisie można je podać np. do smażonych
grzybów lub z jakimś sosem. Leniwe na wytrawnie? Dlaczego nie. Także zapisuję do wypróbowania. Tymczasem przedstawiam Wam klasyczne leniwe polane rozpuszczonym
masełkiem, posypane
cukrem i
cynamonem.KLUSKI LENIWE Z GOTOWANYMI
ZIEMNIAKAMI (BEZ
JAJKA)Składniki na 2 porcje:300 g półtłustego
białego sera w blokuok. 150 g ugotowanych
ziemniaków (2 małe
ziemniaki)ok. 6 łyżek
mąki pszennej + trochę do podsypywania+ 2 łyżki
masłacukier do posypania
cynamon do posypaniaUgotować
ziemniaki w mundurkach. Odparować i zostawić do ostygnięcia na ok. 2 godziny. Obrać ze skórki.W dużym garnku wstawić
wodę.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do
ziemniaków wraz z
białym serem.
Ziemniaki z
serem połączyć z
mąką, wyrobić elastyczne ciasto nie klejące się do rąk.Ciasto podzielić na 4 części i toczyć z nich wałeczki podsypując
mąką.Wałki delikatnie rozpłaszczyć ręką i kroić w poprzek w romby ok. 2 cm szerokości.Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.Podawać z rozpuszczonym
masłem, posypane
cukrem i
cynamonem.