Wykonanie
No i dnia mi normalnie dziś brakło - próbowałam uzupełnić niezbędne podczas wyjazdu rzeczy, których będzie potrzebowała moja rodzina... nie chwalący się, wychodzi na to, że mnie dziwnie nic nie brakuje w tym roku - nie liczę butów, które sobie wymyśliłam, a których nie znalazłam w żadnym sklepie... :-( no cóż, wybiorę jakieś z tych, które posiadam... i może wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że moje niespełna czteroletnie dziecko ma całkiem sprecyzowane zdanie co do tego czego potrzebuje i jak ma to wyglądać...
powiem krótko - masakra! Czy wszystkie czterolatki są tak zdecydowane i wymagające? Ostatecznie dała się przekonać do kilku naszych pomysłów, ale wierzcie mi, lekko nie było...Za to knedle zjadła jak trzeba. Oczywiście najpierw pomagała mi je robić (czasem wolałabym tej pomocy uniknąć ;-) ). A dla mnie knedle z
jabłkami to smak zapamiętany z dzieciństwa - babcia robiła je głównie ze względu na moją siostrę, która do dziś nie lubi
śliwek... Knedle w tej wersji są delikatne i pyszne... i trudno im się oprzeć :-)SKŁADNIKI500 g
ziemniaków (waga po obraniu)250 g
sera białego2
jajka12 czubatych łyżek
mąki pszennej1
jabłko1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyża
cukru z
waniliądodatkowo:
mąka do podsypywania
masło do polania
cynamon,
cukier puderZiemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę i studzimy.
Ser bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem lub mielimy. Łączymy
ziemniaki z
serem, dodajemy
mąkę,
jajka i zagniatamy ciasto. Powinno się łatwo odkształcać, ale nie powinno się lepić do dłoni.
Jabłko obieramy i kroimy w drobne kawałki (ja kroję w ósemki, a
potem każdą na pół). Dodajemy
cynamon i
cukier waniliowy i mieszamy by każdy kawałek był obtoczony w przyprawach.Stolnicę posypujemy
mąką i formujemy na niej ciasto w walec o średnicy 5 - 6 cm, a następnie kroimy go na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku kawałek
jabłka i formujemy kulki, każdą obtaczamy w
mące i wkładamy do wrzącej
wody. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Masło roztapiamy i polewamy nim ugotowane knedle, posypujemy
cynamonem i
cukrem pudrem.