Wykonanie
Pierogi leniwe- zwane niesłusznie przez mnie kopytkami. Z tego co wyczytałam z księdze zwanej internetem, kopytka są bez
sera, a pierogi leniwe z
serem białym. U nas w domu zawsze robiło się wersję z
twarogiem, i zawsze błędnie je nazywaliśmy kopytkami. I przyznam, że tak mi zostało. Eh.Tak czy inaczej to dobry pomysł na obiad, kiedy nie mamy ochoty na
mięso, ale raczej na coś mącznego. Ja uwielbiam lopytka polane obficie
masłem,
śmietaną i posypane
cukrem:) Mój mąż preferuje wersję bardziej light bez
śmietany. Są i tacy, którzy dodają do nich
bułkę tartą, podsmażoną na masełku. Jeszcze inną wersją podania jest połączenie
cukru z
cynamonem. Dla każdego coś dobrego:)składniki:
ser biały (zmielony lub przeciśnięty przez praskę)
mąka pszennaugotowane
ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce
jajkosera i
ziemniaków mniej więcej po tyle samo, i trochę mniej
mąki- zawsze robię na tzw okoprzykładowe proporcje: 400g
sera, 400g
ziemniaków, 300 g
mąkiWszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie cisto. Na oprószonej
mąką stolnicy formujemy podłużne walce i tniemy je pod skosem na kawałki ok 5 cm. Wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ciepłe, z roztopionym
masłem i
cukrem, lub innymi dodatkami.smacznego!