Wykonanie
Sama w
sumie nie wiem czy są bardziej leniwe czy bardziej kopytka ale jednego jestem pewna. To danie, które smakuje absolutnie wszystkim dzieciakom a i dorośli raczej proszą o dokładkę.Osobiście to smaki, które przenoszą mnie w czasy dość odległe a zajadając się tymi cudnie miękkimi kluseczkami na chwilę zapominam o tym ile mam lat (a może to już demencja???;P)W każdym razie na pewno nie raz jedliście je w domu lub na szkolnych stołówkach bo to pewniak jeśli chodzi o najmłodszych konsumentów, a że jestem mamą dwójki nieletnich nie może zabraknąć takich kulinarnych propozycji właśnie tutaj:)Lista składników:2,5 szklanki ugotowanych
ziemniaków500 g
sera białego (półtłustego)2
jajka2 szklanki
mąki pszennejłyżkę
oleju (do
wody)
bułka tarta2-3 łyżki
masłacukier do posypania
Zaczynamy od
ziemniaków, które obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki ubijamy razem z
serem a jeśli macie praskę, możecie przepuścić przez nią zarówno jedno jak i drugie (wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze).Zanim przystąpimy do robienia ciasta warto wstawić
wodę na nasze leniwe pierogi.
Wodę lekko solimy i dodajemy
olej.Mieszankę naszych podstawowych składników (dobrze jeśli
ziemniaki są jeszcze ciepłe) wykładamy na stolnicę razem z
mąką a następnie dodajemy
jajka i zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie ale nie powinno kleić się do rąk więc warto
mieć pod ręką
mąkę, którą podsypujemy w razie konieczności. Kiedy ciasto mamy już gotowe dzielimy je na 4 części i z każdej z nich tworzymy niewielki wałek, który następnie dzielimy na małe "poduszeczki". Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się
wodę.Kiedy kopytka się gotują, możemy zająć się
bułką tartą. Wysypujemy ją na gorącą patelnię i mieszając lekko rumienimy a kiedy nabierze odpowiedniego koloru dodajemy
masło i łączymy mieszając.Kiedy nasze kluski leniwie wypłyną to znak, że są gotowe. Wyciągamy je czerpakiem aby nadmiar
wody wrócił do garnka i kluski układamy na talerzy.Na koniec kopytka omaszczamy naszą
bułką tartą z
masłem i słodzimy zgodnie z własnym smakiem.Smacznego:)