Kopytka znakomite na szybki obiad.Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównymKopytkaSkładniki :1 kg ziemniaków1 jajko2 łyżki mąki pszennejMąka ziemniaczanaDodatki :2 łyżki masła2 łyżki bułki tartejCukier1 kostka sera białegoPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na jednolitą masę. Na stolnicy układamy z ziemniaków okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy. Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego!