Wykonanie
Brindżuła czyli ciasto z
serem po gruzińsku.Życiem często rządzą przypadki. W kuchni jest podobnie. Tym razem wystarczyła jakaś impreza, pogaduszki i kilka nowych twarzy. Ktoś opowiada, co u niego, inny o swoich planach, a jeszcze, kto inny wyznaje, że właśnie wrócił z miejsca, gdzie obdarowano do prawdziwym, świeżym, domowym
serem! Kilka uśmiechów, szybkie rozpoznanie i już przy następnym spotkaniu dobre 1 kg białego, świeżego
sera czeka na nas.Takiego daru nie można zmarnować, a z drugiej strony, wieczorem zapowiedzieli się goście. Potrzebowałam, więc czegoś szybkiego i wyjątkowego.Udało się. W książę „Tradycyjna kuchnia gruzińska” znalazłam najprostszy przepis na świecie. W tym przypadku, po raz kolejny sprawdziła się zasada – proste, znaczy dobre.
Składniki
biały ser – 500 g
mąka pszenna – 2,5 szklanki
jajka – 2 sztprzegotowana
wodaodrobina
masła do posmarowania naczynia
sól do smakujeśli ktoś lubi słodkie smaki przyda się też
cynamonDo miski wsypać
mąkę, dodać
jajka i
wodę – ze wszystkiego zagnieść rzadkie, lejące się ciasto (powinno zsuwać się z łyżki). Posmarować
masłem naczynie żaroodporne i wlać do niego ciasto – do około 2-3 cm wysokości naczynia. Pokruszyć
ser i rozsypać go na ciasto. Warstwa
sera powinna być trochę grubsza od warstwy ciasta.Całość włożyć na 30 minut do piekarnika w temperaturze 210 st. C. – Piec do uzyskania złocistego koloru
sera.Dla tych którzy lubią słone potrawy – po wyjęciu można delikatnie
ser posolić, dla fanów
słodyczy polecam
cynamon.
SMACZNEGO!