Wykonanie
Share the post "
Ryż z jabłkami i
cynamonem / Apple Cinnamon Rice
Pudding"Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy
ryż zapiekany z
jabłkami w
cynamonie pod kołderką ze słodkiej
śmietany. Mama bardzo często nam robiła coś takiego i sama postanowiłam go w końcu przyrządzić. Skorzystałam z przepisu kuchni Lidla, który delikatnie zmodyfikowałam pod swoje
kubki smakowe i wyszedł absolutnie przepyszny! Kremowy
ryż i słodkie
cynamonowe jabłka, idealne danie na chłodne wieczory. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:200 g
ryżu600 ml
mleka1 szczypta
soli4
jabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach1 łyżka
masła2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytryny1 płaska łyżeczka
cynamonuSkładniki na sos:150 ml kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
cukru waniliowego70 g
cukru pudruPrzygotowanie:W średnim rondelku zagotuj
mleko z
solą i wsyp
ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając, aż
ryż stanie się kleisty po czym zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż
masło i gdy się rozgrzeje dodaj
jabłka, 2 łyżki
cukru, sok z ½
cytryny i wymieszaj. Smaż
jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj
cynamon i zdejmij patelnię z ognia.Do wysmarowanej
masłem formy do zapiekania wyłóż połowę
ryżu, na nim
jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę
ryżu.W średniej misce wymieszaj rózgą
śmietanę,
cukier waniliowy i
cukier puder. Rozsmaruj sos na wierzchu zapiekanki i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika.Piecz przez 30 minut, po czym wyjmij, odstaw na chwilę i zajadaj.Smacznego!
English versionApple Cinnamon Rice
Pudding(4 servings)Ingredients:200 g rice600 ml of whole milk1 pinch of salt4 apples, washed, peeled, cored and grated1 tablespoon butter2 tablespoons sugarjuice of 1/2 lemon1 teaspoon cinnamonIngredients for the sauce:150 ml sour cream2 tsp vanilla sugar70 g caster sugarPreparation:Add milk and salt to a medium saucepan, bring to the boil and add rice. Cook for 15-20 minutes, stirring from
time to
time, remove from the heat, cover and set aside for 30 minutes.Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat.Spread half of the rice in the greased casserole dish, next spread apples and top with the rest of the rice.Preheat the oven to 200 oC.In a medium bowl, mix the sour cream, vanilla sugar and caster sugar. Spread on top of the rice, place in the oven and bake for 30 minutes.Enjoy!
Share the post "
Ryż z jabłkami i
cynamonem / Apple Cinnamon Rice
Pudding"