Wykonanie
pyszna zapiekanka na słodko :)
15 dag
ryżu (dałam 1,5 woreczka)około 0,5 - 0,6 litra
mleka10 dag
suszonej żurawiny (w sezonie oczywiście może być świeża)3
jaja3 jabłka+sok z 1/3
cytryny1,5 łyżki
cukru waniliowego50 gram
cukruszczypta
soliokoło 100 gram masła+płatki
masła na górę (opcjonalnie)
Ryż gotujemy w lekko osolonym
mleku, odcedzamy.
Żółtka ucieramy z
masłem i
cukrami na puch.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę
żółtkową łączymy z
ryżem, dodajemy odsączoną (namoczoną wcześniej we wrzątku)
żurawinę i pianę z
białek, delikatnie wszystko mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy
sokiem z cytryny, obsypujemy łyżeczką
cukru waniliowego.Połowę masy ryżowej wykładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy plasterki
jabłek i przykrywamy drugą częścią masy ryżowej. Na górę możemy poukładać plasterki
masła (ewentualnie), zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.