Wykonanie
Danie, które dzisiaj przedstawiam może być zarówno obiadem, deserem, jak i przekąską czy kolacją, w zależności od upodobań. Jest lekkie, słodkawe i pyszne! :)*porcja dla 2- 3 osób:-szklanka sypkiego
ryżu-ok.1,5-2 szklanki
mleka-
sól-opakowanie
cukru waniliowego-2 łyżki
masła-4-5
jabłek-2
jajka-
cukier-
cynamonMleko zagotuj w garnku, dodaj
ryż (
mleko powinno zakryć cały
ryż) i gotuj ze szczyptą
soli,
cukrem waniliowym i łyżką
masła na małym ogniu często mieszając (
ryż lubi się przypalać :)) aż
mleko się wchłonie.
Jabłka umyj, obierz i utrzyj na tarce.
Żółtka ubij na puszystą masę, a
białka na sztywno. Połącz to delikatnie z
ryżem.Naczynie posmaruj łyżeczką
masła, wyłóż połowę
ryżu, a następnie połowę
jabłek, posyp
cukrem i
cynamonem. Wyłóż drugą połowę
ryżu,
jabłek i znowu posyp
cukrem i
cynamonem.Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach.Smacznego! :)