Wykonanie
Już kilka minut celebrujemy Dzień
Jabłka. Fajnie to brzmi, prawda? :-) Ponieważ nie miałam dużo czasu na przygotowania, a kilka
jabłek u mnie w domu zawsze się znajdzie, powstała zapiekanka pachnąca czasami dzieciństwa i ... studenckimi (tylko wtedy
jabłka były tarte i wymieszane dodatkowo ze
śmietaną). Warto powspominać ... ten smak jest tego wart.Składniki:1,5 szklanki
mleka200 g
ryżu4
jabłka50 g
rodzynek4 łyżki
masłacukier - do smaku, zależy od kwaśności
jabłekcukier waniliowy - 3 łyżki
cynamon do smakuszczypta
solisłodka
śmietana (do podania)
Ryż ugotować na
mleku do miękkości (około 30 minut), z dodatkiem 2 łyżek
masła, 2 łyżek
cukru waniliowego i szczypty
soli. Całe
mleko powinno wsiąknąć w
ryż.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki (można zetrzeć na tarce), posypać
cukrem, 1 łyżką
cukru waniliowego i
cynamonem. Smażyć przez kilka minut na 2 łyżkach
masła. Na koniec dodać
rodzynki, wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną. Na dno wyłożyć warstwę
ryżu, następnie
jabłek,
ryżu ... itd, kończąc na górnej warstwie
ryżem.Zapiekać około 20 minut do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 200ºC. Podawać na ciepło ze słodką
śmietanką (można warstwę
śmietany posmarować również jako ostatnią i tak zapiekać).Smacznego :)