Wykonanie
Pin It
Pewnie każdy ma swoją wariację na temat
ryżu zapiekanego z
jabłkami. To klasyczne danie, które robiły nam nasze babcie.Przypomniałam sobie o zapasie
jabłek zamkniętych w słoikach zeszłej jesieni, przyszła
pora je wykorzystać !
Ryż zapiekany z
jabłkamiSkładniki:3-4
jabłka starte na tarce (u mnie 2 słoiki o poj. 400 ml uprażonych
jabłek)200 g
ryżu3 szklanki
mlekacukiercukier waniliowycynamon2 łyżki
masłaśmietanaWykonanie:
Ryż gotujemy na parze w parowniku. Jeśli nie mamy parownika gotujemy
ryż tradycyjną metodą w garnuszku na małym ogniu do częściowego wchłonięcia się
mleka,
potem odstawiamy, zawijamy w koc i po 2 godzinach nasz
ryż jest gotowy. Jeśli chcemy ugotować
ryż na szybko płynu dodajemy w proporcjach 1,5 szklanki
mleka i 1.5 szklanki
wody.Naczynie do zapiekania smarujemy
masłem, wkładamy jedną cześć
ryżu, na to jedna część
jabłek, posypujemy
cukrami i
cynamonem, Na to wykładamy pozostałą częsc
ryżu i
jabłek. Ponownie posypujemy
cukrami i
cynamonem. Na wierzch kładziemy kawałki
masła i ewentulanie dla ozdoby plasterki
jabłka, przykrywamy naczynie.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 20-30 minut.Podajemy polane
śmietaną.