Wykonanie
Przepis na
ryż z jabłkami i
cynamonem. Po zrobieniu możemy polać słodką
śmietaną, lub
jogurtem polanym np.
syropem z agawy.Typ: kolacjaWydajność przepisu: 3 porcjeCzas przygotowania: PT40MCzas gotowania: PT30MCzas całkowity: PT40MSkładniki przepisu:Składniki na okrągłe naczynie jak do tarty o średnicy 25cm :1.5 szklanki sypkiego
ryżu750 ml
mleka *ja używam półtłuste1 torebka dużego
cukru waniliowego8 średnich
jabłekmasło do wysmarowania formy
masło 6 łyżeczek
cynamonSkładniki na mniejsze naczynie o wym. 15 cm x 22 cm * na 3 osoby1 szklanka sypkiego
ryżu0.5 l
mleka *ja używam półtłuste1 torebka
cukru waniliowego5 średnich
jabłekmasło do wysmarowania formy
masło 4 łyżeczki
cynamonInstrukcja przepisu: Gotujemy
mleko z
ryżem, mieszając często do momentu kiedy
ryż zmięknie i wypije całe
mleko. Dodajemy 3 łyżeczki
masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze, oraz 1 torebkę
cukru waniliowego, mieszamy. Kiedy gotujemy
ryż możemy zacząć dusić
jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka z mala ilością
wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż
jabłka lekko zmiękną. Nie gotujemy ich na mus. Posypujemy
cynamonem, tyle ile lubimy. Do wysmarowanego
masłem naczynia kładziemy pierwszą warstwę
ryżu, rozkładamy go na całej powierzchni, na
ryż kładziemy
jabłka, następnie drugą warstwę
ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki
masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze - można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 25-30 min. Wyjmujemy i posypujemy
cynamonem. Możemy polać słodką
śmietaną, lub
jogurtem polanym np.
syropem z agawy.