Składniki:- 100g ryżu- 2 szklanki mleka- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego- 1 op. cukru waniliowego- 4 jabłka- 3-4 łyżki cukru- cynamon- 1/4 kostki masłaSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy odsączamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego odrobiną masła.2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i prużymy z kilkoma łyżkami cukru i wody, by lekko zmiękły.3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy.4. Na ryżu układamy masło pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy cynamonem, wykładamy podprużone jabłka i ponownie posypujemy cynamonem. Na samym końcu wylewamy budyń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Danie podajemy na gorąco lub gdy ostygnie, wtedy łatwiej się kroi. Można posypać cynamonem, czy czekoladą.