ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Mój M. jest wielkim fanem ryżu na mleku, mógłby go jeść chyba codziennie. Czasem lubię taki zrobić na śniadanie i patrzeć jak Mu się oczy śmieją.
Potrzebujemy (dla trzech osób):
2 torebki ryżu
4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy lub łyżkę ekstraktu waniliowego
cynamon
2 jabłka
jagody (u mnie zawekowane)
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy ryż, 3 łyżki cukru, cukier lub ekstrakt waniliowy i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając. Ryż musi się ugotować na miękko, gdy wchłonie za dużo mleka i zacznie się przypalać - dolewamy go trochę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nakładamy na patelnię, posypujemy cynamonem i 1 łyżką cukru. Najlepiej dolać trochę wody lub oliwy żeby się nie przypaliły. Podsmażamy dopóki nie zrobią się miękkie. Podajemy ryż z jabłkami i jagodami. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/08/ryz-na-mleku-z-jagodami-i-jabkami.html