ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami na gorąco - bez pieczenia

Ryż z jabłkami na gorąco - bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Pomysł na nieco uproszczoną wersję tego, klasycznego już chyba w Polsce, deseru powstał gdy okazało się, że w lodówce czeka porcja ryżu, której przydałby się "recykling". Szkoda było rozgrzewać piekarnik na potrzeby jednego łakomczucha, danie powstało więc z użyciem małej patelni i rondelka. Gdy mróz za oknem, przyjemnie zanurzyć łyżeczkę w porcji ciepłego mlecznego ryżu i aromatycznych cynamonowych jabłek! Polecam! :)
Składniki (dla 1 łakomczucha):
porcja ugotowanego białego ryżu (lub ok. 1/3 szklanki suchego ryżu)
1-2 jabłka
ok. 2/3 szklanki mleka
ok. 4 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cynamon
Przygotowanie:
Jeśli ryż jest ugotowany - wrzucić do rondelka, zalać mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać, aż ryż zmięknie i wchłonie mleko. Można też ryż ugotować na mleku, bez soli, dodając na końcu cukier i cukier waniliowy do smaku. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić na patelni, podlać ok. 2-3 łyżkami wody, skropić cytryną. Do smaku dodać cukier i cynamon. Jabłka podgrzewać, aż nieco zmiękną. Gotowy ryż z jabłkami podawać w miseczce lub pucharku obsypany cynamonem. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/02/ryz-z-jabkami-na-goraco-bez-pieczenia.html