Wykonanie
Pomysł na nieco uproszczoną wersję tego, klasycznego już chyba w Polsce, deseru powstał gdy okazało się, że w lodówce czeka porcja
ryżu, której przydałby się "recykling". Szkoda było rozgrzewać piekarnik na potrzeby jednego łakomczucha, danie powstało więc z użyciem małej patelni i rondelka. Gdy mróz za oknem, przyjemnie zanurzyć łyżeczkę w porcji ciepłego
mlecznego ryżu i aromatycznych
cynamonowych jabłek! Polecam! :)
Składniki (dla 1 łakomczucha):porcja ugotowanego
białego ryżu (lub ok. 1/3 szklanki suchego
ryżu)1-2
jabłkaok. 2/3 szklanki
mlekaok. 4 łyżeczek
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegocynamonPrzygotowanie:Jeśli
ryż jest ugotowany - wrzucić do rondelka, zalać
mlekiem, dodać
cukier i
cukier waniliowy. Całość podgrzewać, aż
ryż zmięknie i wchłonie
mleko. Można też
ryż ugotować na
mleku, bez
soli, dodając na końcu
cukier i
cukier waniliowy do smaku.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić na patelni, podlać ok. 2-3 łyżkami
wody, skropić
cytryną. Do smaku dodać
cukier i
cynamon.
Jabłka podgrzewać, aż nieco zmiękną. Gotowy
ryż z jabłkami podawać w miseczce lub pucharku obsypany
cynamonem. Smacznego!