Wykonanie
Ryż zapiekany z
jabłkiem - smak dzieciństwa pewnie wielu z nas :) Tu z
budyniem i kruszonką. Świetna ciepła zapiekanka jako dodatek do np. obiadu na bazie zupy, czy po prostu na leniwe popołudnie.Zależy mi by moje dzieci jadły ciepłe rzeczy, a jak to dzieci - lubią słodkie. Nie
powiem, bo nie są niejadkami, ale czasem jak to dziecko - ma gorszy dzień, okres przeziębień u nas trwa w najlepsze. Więc "nie
będę jadł" to norma. Taka zapiekanka na pewno jest zdrowsza niż ciasto, pączki a jednak nadal pozostaje tym słodkim posiłkiem, który skusi najgorszego uparciucha. Mój młodszy synek Karol (3,5 l) dzielnie zagniatał kruszonkę, pomagał mi przygotować zapiekankę i tym bardziej nie mógł się doczekać efektu końcowego. Toć to przecież jego danie, jego wykonanie. Maluch dumny skosztował pierwszy kawałek chwaląc się na prawo i na lewo jakim to wspaniałym kucharzem jest, po czym z pełnym brzuszkiem udał się na swoja ulubioną bajkę... Mama natomiast ogarnęła ten słodki pozostawiony bałagan po małym pracusiu :)...
Składniki (moje naczynie 1 , 8 l):2 woreczki
ryżu4 słodziutkie
jabłka średniej wielkości
cukier waniliowy2 budynie
waniliowe z
cukrem - proszek po 40 g
mleko 0,5 l
cynamon - łyżka stołowapół kostki
masła, 0,5 szklanki
cukru i 1 szklanka
mąki pszennej tortowej na kruszonkę.
cukier według uznaniaWykonanie:
Ryż ugotować na sypko. Wrzucić do naczynia luźno, rozdzielić powstałe grudki. Obrać
jabłka, pokroić je w drobniutka kostkę. Pomieszać z
ryżem, dodać
cukier waniliowy. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka z samymi
jabłkami, dosłodzić według gustu. Masę przycisnąć na spodzie naczynia ciasno łyżką, by była jak najbardziej zwarta. Posypać obficie
cynamonemUgotować
budyń wg opisu na opakowaniu jednak
mleka użyć połowę z zalecanej porcji, czyli na 80 gram proszku odpowiednią ilością będzie 0,5 l. Jeszcze ciepłym posmarować
ryż z jabłkami.Zrobić kruszonkę -
masło zagnieść z
cukrem i
mąką tak by się ładnie kruszyło. W razie potrzeby można dosypać trochę
mąki. Dokładnie pokryć nią wierzch zapiekanki.Wstawić do piekarnika na 30-40 minut - temperatura 180 stopni. Chodzi o to by kruszonka się upiekła, musi nabrać złocistego koloru. Kroić dopiero po lekkim przestygnięciu, po około 15 minutach.
Smacznego :)Cieplutko pozdrawiam.