Wykonanie
A dziś na obiad coś słodkiego. Już drugi raz robiłam zapiekankę
ryżową z jabłkami i drugi raz mnie nie zawiodła. A poza tym na ogrodzie zaczęły pojawiać się papierówki, więc dlaczego ich nie wykorzystać? :) Jeśli ktoś lubi słodkie rzeczy na obiad to polecam. Ja kocham
ryże,
makarony, kluski itp. Mogłabym jeść każdego dnia. Nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego dania, chociaż może się wydawać, że jest pracochłonne. Mus można przygotować dzień wcześniej, a przed obiadem zagotować
ryż, później wszystko zapiec w piekarniku i przy niewielkim nakładzie pracy mamy pyszną słodką zapiekankę ;)
Co potrzebujemy:około 1 kg
jabłek (ja wykorzystałam papierówki z ogrodu)4 woreczki
ryżucukiercynamon3/4 szklanki
mleka1. Rozgotowujemy
jabłka tak, aby zrobił się mus, słodzimy je tak jak lubimy.2. Zagotowujemy
ryż, następnie przekładamy go do garnuszka zalewamy
mlekiem i dodajemy 4 łyżeczki
cukru. Lekko podgotowujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy
ryż "na gęsto".3.
Ryż i mus wykładamy warstwami do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Można podawać z
cynamonem jeśli ktoś lubi ;)SMACZNEGO :)