Wykonanie
Kochani, dzisiaj piątek, więc mam dla Was szybkie, słodkie i bezmięsne danie. Właściwie, możecie sobie przygotować taki posiłek na kolację lub zapakować w słoiczek i
mieć na drugie śniadanie - opcji jest dużo :) Dodatkowy plus jest taki, iż możecie kombinować z
owocami- świetnie sprawdzą się
śliwki!Takie połączenie jest pyszne, ale niestety kojarzy się z nadchodzącą jesienią..Składniki: /2 małe porcje*/1 torebka
ryżu3 ulubione
jabłkacukier waniliowycynamon3 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i prużymy przez chwilę na małym ogniu z dodatkiem
cukru waniliowego.
Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie.Naczynie do pieczenia smarujemy
masłem. Rozsypujemy pół
torebki ryżu, wykładamy
jabłka, które dodatkowo obsypujemy
cynamonem i ponownie
ryż. Na wierzchu układamy 2-3 łyżki
masła.Całość najlepiej przykrywamy i pieczemy w 200stopniach przez około 30 min.Zarumieniony
ryż natychmiast podajemy i dodatkowo możemy polać jogurtem/śmietaną.* na zdjęciu zrobiliśmy z tego dużą zapiekankę dla 5 osób, ale dla Was podaję mniejszą porcjęSmacznego :)