Wykonanie
Czasem chce się czegoś i sami nie wiemy czego. Najlepiej żeby było i smaczne, i zdrowe, i słodkie a już jak nie będzie tuczyć to w ogóle poezja. Na takie okazje proponuję torcik
ryżowo-
jabłkowy. Jest tani, smaczny, zdrowy , szybko się go robi i wcale tak bardzo nie tuczy:)Torcik
ryżowo-
jabłkowy- 2 ugotowane woreczki
ryżu- 7
jabłek- 2 łyżki
cynamonu- ew. 1 łyżka
cukru ( jeśli macie kwaskowe
jabłka)-
masło do wysmarowania formy
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu do
jabłek dodajemy
cynamon i ewentualnie
cukier, ale to już zależy indywidualnie od smaku. Małą tortownicę ( można tez zrobić w małym naczyniu żaroodpornym, takim na 1.2 litra)smarujemy dokładnie
masłem. Na spód kładziemy
ryż z jednego woreczka , na to nakładamy połowę
jabłek, przykrywamy
ryżem z drugiego woreczka . Na wierzch wykładamy resztę
jabłek. Masy
jabłkowej powinno być mniej więcej tyle co
ryżu, wtedy torcik będzie miał odpowiednią wilgotność. Jeśli jednak jest za mało
jabłek wystarczy na wierzch dać parę wiórków z
masła. Tak przygotowany torcik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 30 minut. Podajemy z
bitą śmietaną lub gęstym
jogurtem naturalnym.