Z gruszek, które dostałam od koleżanki zostały mi 2, ale za to miałam kilka jabłek w lodówce...Bardzo lubię ryż z prużonymi jabłkami zapiekany z łyżką śmietany, więc postanowiłam trochę poeksperymentować i zmienić smak typowego zapiekanego ryżu z jabłkiem poprzez dodanie gruszki.Składniki:5 jabłek2 gruszki2 łyżki cukru(można dodać więcej lub nie dodawać wcale)1 łyżeczka cynamonu + do posypaniatorebka ryżumlekocukier waniliowyszczypta solimasło do wysmarowania formyPrzygotowanie:Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i solą al dente według przepisu.Jabłka i gruszki umyj, osusz i obierz. Pokrój w kostkę lub małe kawałki i wrzuć do garnka z cukrem.Owoce próż na małym ogniu aż zmiękną ale zachowają jeszcze swoją konsystencję. Dodacynamon.Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż połową ryżu.Na ryz wyłóż połowę owoców, przykryj je ryżem i na wierzch ułóż pozostałe owoce.Całość posyp cynamonem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok 20 minut.Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.Smacznego ;)