Wykonanie
Ryż zapiekany z
jabłkami to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi
ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze
jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:))
SKŁADNIKI: porcja na 4 kokilki lub 1 średnie naczynie do zapiekania
ryż 200 g (dwa woreczki)
mleko niecały 1 l
sól 0,5 łyżeczki
jabłka 4 szt
masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia
śmietana ukwaszona 250 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego)
cukier puder 2 łyżki
cynamoncukier 2 łyżki
cytryna - pół wyciśniętej
SPOSÓB WYKONANIA :- wstawiam
mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki
ryżu, odrobinę
solę mleko, gotuję ok 15-20 minut c o jakiś czas mieszając . Po tym czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał.-
między czasie obieram
jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami- rozpuszczam
masło na patelni wsypuję potarte
jabłka, polewam
cytryną, posypuję
cukrem i
cynamonem, prażę ok 5-8 minut-
śmietanę ukwaszoną (lub
jogurt typu grecki) rozmieszam z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym- nagrzewam piekarnik do 180 stopni- smaruję
masłem naczynie w którym
będę zapiekała nasz
ryż- układam
ryż na to
jabłka kolejną warstwę
ryżu i polewam całość naszą
śmietaną- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję
cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze
cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy :)