ßßß Cookit - przepis na Hiszpanska babka pomaranczowa

Hiszpanska babka pomaranczowa

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z magazynu moje goto wanie który ukazał się kilka lat temu.
Składniki
10 dag ryżu Sushi Kupiec
1 i 1/2 l mleka
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu Kamis
1 łyżeczka kardamonu Kamis
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru Kupiec
szczypta soli
Przygo towanie
Brytfannę smarujemy masłem, następnie Wsyp ujemy ryż, cukier,kard amon, cynamon i sól, wlewamy mleko, dobrz e wymieszać uważają ć by nie wylać mleka
Resztę masła kroimy na kawałeczki, układamy na wierzchu. Pieczemy 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu mieszając by nie powstała na wierzchu skorupk a . Prze kładam y do formy na babkę,studzimy następnie wykładamy na paterę lub talerz,.
Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki. Cukier puder i skórkę pomarańczową należy zagotować z 100 ml wody i gotować 15 minut. Babkę wy kładam y na talerz, robimy dekoracje ze skórk i pomarańczowej.
Na babkę niezbędny jest ryż krótko ziarnisty,najl epiej nadaje się d sushi o okrągłych ziarenkach. Długoziarnisty po ugotowaniu nie sklei się.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/hiszpanska-babka-pomaranczowa.html