Wykonanie
Przepis pochodzi z magazynu moje goto wanie który ukazał się kilka lat temu.Składniki10 dag
ryżu Sushi Kupiec1 i 1/2 l
mleka1/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu Kamis1 łyżeczka
kardamonu Kamisskórka z 1
pomarańczy2 łyżki
cukru pudru Kupiecszczypta
soliPrzygo towanieBrytfannę smarujemy
masłem, następnie Wsyp ujemy
ryż,
cukier,kard amon,
cynamon i
sól, wlewamy
mleko, dobrz e wymieszać uważają ć by nie wylać
mlekaResztę
masła kroimy na kawałeczki, układamy na wierzchu. Pieczemy 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu mieszając by nie powstała na wierzchu skorupk a . Prze kładam y do formy na babkę,studzimy następnie wykładamy na paterę lub talerz,.
Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki.
Cukier puder i
skórkę pomarańczową należy zagotować z 100 ml
wody i gotować 15 minut. Babkę wy kładam y na talerz, robimy dekoracje ze skórk i pomarańczowej.Na babkę niezbędny jest
ryż krótko ziarnisty,najl epiej nadaje się d sushi o okrągłych ziarenkach. Długoziarnisty po ugotowaniu nie sklei się.