Wykonanie
Przepyszne
ciasto drożdżowe z dodatkiem puree
dyniowego i otartej skórki z
pomarańczy. Rewelacyjne! Dodatek dyni dodaje mu wilgotności i kolorytu, choć nie zabiera nic z puszystości. Z
ciastem współgra cynamonowa kruszonka, a dodatek
pomarańczy nadaje mu świeżego
cytrusowego aromatu. Z przepisu na ciasto można upiec 2 puszyste, wysokie
chlebki w keksówkach lub jak ja - jeden duży placek. Jest to wspaniały przepis do różnych modyfikacji, ciasto nada się również na bułeczki
drożdżowe, nawet dla alergików (jest bez dodatku
jajka). Zawartość tłuszczu jest stosunkowo nieduża jak na całą blachę drożdżówki, idealne będzie na drugie śniadanie ze szklanką
mleka. Polecam :-).Składniki na ciasto:5 szklanek
mąki pszennej np. tortowej1 łyżeczka
cynamonupół lub 2/3 szklanki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 szklanka
mleka, letniego1 , 5 szklanki puree z dyni*60 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonegootarta skórka z 2
pomarańczy14 g
drożdży suchych lub 28 g
drożdży świeżych
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę.
Mleko wymieszać z puree
dyniowym,
masłem, otartą skórką z
pomarańczy.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać
cukier,
sól,
cynamon, następnie
mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki
mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm**. Wysmarować ją
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym
maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec bez termoobiegu przez około 35 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.Wystudzone ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.Kruszonka :180 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru125 g
masła, roztopionego
Mąkę wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Zalać gorącym
masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić
między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki
mąki więcej.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ciasto jest dość sporo i może uciekać z formy pod koniec wyrastania!* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!** Placek w tak dużej formie lubi delikatnie opadać po środku - by tego uniknąć, należy w miarę możliwości piec
drożdżowe z wyłączonym termoobiegiem i studzić w lekko uchylonym piekarniku; bezpieczniejsze jest też pieczenie w dwóch keksówkach zamiast jednej dużej płaskiej formy.Smacznego :-).