Wykonanie
Składniki(na 20 pączków)- ¾ szklanki letniego
mleka (200 ml)- 1 paczka suchych
drożdży (7 g)- ½ szklanka
cukru (100 g)-
jajko (60g)- 2 i ½ szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (320 g)- ½ łyżeczka
soli- łyżeczka
masła (5g)- łyżeczka
cukru pudru (5g)- ½ łyżeczki
cynamonu1.
Mąkę mieszamy z
drożdżami, dodajemy
mleko,
cukier,
jajko i
sól.2. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy „oponki”.5. Pączki wykładamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.6. Pączki pieczemy w 180ºC przez ok. 10 min.7. Pączki smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy
cukrem pudrem z
cynamonem.
Pieczone pączki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 40 gEnergia: 82 , 63 kcal
Białko: 2,62 gTłuszcze: 1 , 27 gWęglowodany: 16 , 70 gBłonnik pokarmowy : 1 , 73 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza