Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 20g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki
mleka- 3/4 szklanki puree z dyni- 3 łyżki roztopionego
masła- 1 łyżeczka
cynamonu- 4 łyżki
cukru- 1/4 łyżeczki
soli- skórka otarta z 1
pomarańczy*na kruszonkę- 60g roztopionego
masła- 50g
cukru waniliowego- 100g
mąki pszennej*dodatkowo-
powidła śliwkoweSposób przygotowania:1. W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże,
cukier, mieszamy z 1 łyżką
mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
cynamon, dodajemy
skórkę pomarańczową,
masło, wyrośnięty rozczyn, puree z dyni ( najszybciej można je przygotować gotując na parze
dynię, którą później rozdrabniamy lub miksujemy), ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30 min.2. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok. 12 części. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy po łyżeczce powideł, zalepiamy, by nadzienie nie wyciekło, formujemy kulki i układamy w formie jedno obok drugiego, odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min.3. W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, wyrabiamy palcami.4. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 35 min. Lekko studzimy w formie,
potem ściągamy obręcz tortownicy.Inspiracja:mojewypieki