Wykonanie
piątek, 5 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Bardzo lubię
rabarbar. Z tego miały powstać
lody, ale zapomniałam kupić
mascarpone i zdecydowałam, że tym razem zamiast
lodów będzie coś na ciepło. Clafoutis to specyficzny deser z ciasta naleśnikowego i
owoców. Można go podać z
bitą śmietaną albo porcją
lodów. Poniżej clafoutis z przepisu Roberta Makłowicza.Składniki:Ciasto:50 g
mąki100 g drobnego
cukru3
jajka250 ml pełnego
mlekaszczypta
soliskórka starta z połowy
pomarańczyszczypta
cynamonu w proszku
masło do wysmarowania formy
cukier puder i
cynamon w proszku do posypaniaNadzienie:500 g
rabarbaruświeżo wyciśnięty sok z
pomarańczyszczypta
cynamonu w proszku2 łyżki
cukruUmyty i obrany z błonek
rabarbar kroimy w kawałki długości ok. 5 cm, układamy na blasze, podlewamy
sokiem z
pomarańczy, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min, aż
rabarbar zmięknie i zacznie się karmelizować.Studzimy, przekładamy na sito do odcieknięcia.Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli i
cukier. Robimy w środku
mąki wgłębienie, wlewamy rozkłócone
jajka, stopniowo mieszamy. Powoli wlewamy
mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednorodne płynne ciasto bez grudek. Dodajemy
cynamonu i startą
skórkę pomarańczową, mieszamy.Smarujemy
masłem okrągłą formę na tartę o średnicy 25 cm, równomiernie rozkładamy
rabarbar, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 35–40 min do zrumienienia brzegów.Gorące posypujemy
cukrem pudrem i
cynamonem. Podajemy najlepiej na ciepło.