ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z rabarbarem

Clafoutis z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

piątek, 5 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Bardzo lubię rabarbar. Z tego miały powstać lody, ale zapomniałam kupić mascarpone i zdecydowałam, że tym razem zamiast lodów będzie coś na ciepło. Clafoutis to specyficzny deser z ciasta naleśnikowego i owoców. Można go podać z bitą śmietaną albo porcją lodów. Poniżej clafoutis z przepisu Roberta Makłowicza.
Składniki:
Ciasto:
50 g mąki
100 g drobnego cukru
3 jajka
250 ml pełnego mleka
szczypta soli
skórka starta z połowy pomarańczy
szczypta cynamonu w proszku
masło do wysmarowania formy
cukier puder i cynamon w proszku do posypania
Nadzienie:
500 g rabarbaru
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
szczypta cynamonu w proszku
2 łyżki cukru
Umyty i obrany z błonek rabarbar kroimy w kawałki długości ok. 5 cm, układamy na blasze, podlewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cukrem i cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min, aż rabarbar zmięknie i zacznie się karmelizować.
Studzimy, przekładamy na sito do odcieknięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier. Robimy w środku mąki wgłębienie, wlewamy rozkłócone jajka, stopniowo mieszamy. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednorodne płynne ciasto bez grudek. Dodajemy cynamonu i startą skórkę pomarańczową, mieszamy.
Smarujemy masłem okrągłą formę na tartę o średnicy 25 cm, równomiernie rozkładamy rabarbar, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 35–40 min do zrumienienia brzegów.
Gorące posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Podajemy najlepiej na ciepło.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/clafoutis-z-rabarbarem