Wykonanie
Kupiłam
rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z
rabarbarem. I uważam, że warto :)Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również
truskawek (a zdradzę Wam, że
truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;))
Zaczyn:1 i 1/2 łyżeczki
drożdży instant125 ml letniego
mleka (1/2 szklanki)1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
cukruCiasto:1/2 szklanki
cukru125 ml letniego
mleka (1/2 szklanki)50 g rozpuszczonego
masła2
jajka2 i 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliok. 1 kg
rabarbaru1 łyżka
cynamonu2 łyżki
cukru pudruKruszonka:30 g roztopionego
masła40 g
mąki40 g
cukruZaczynDo miski wlać ciepłe
mleko, dosypać
mąkę,
cukier i
drożdże - dokładnie wymieszać, przykryć szmatką i odstawić. Masa powinna podwoić swoją objętość - zajmie to około 30 minut.CiastoDo zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto (oprócz
rabarbaru) i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około godziny.Kruszonka
Masło rozpuścić - ja to robię w kuchence mikrofalowej. Dodawać na przemian łyżkę
cukru i łyżkę
mąki do czasu, aż kruszonka nabierze właściwej konsystencji.Na blachę wyłożyć ciasto. Polecam użyć blachy o min. wymiarach 30x20 cm - ciasta wychodzi dość sporo. Na ciasto wyłożyć pokrojony w kostkę
rabarbar, posypać go
cukrem pudrem i
cynamonem. Na
rabarbar wyłożyć kruszonkę.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec 40 minut do czasu, aż kruszonka się zarumieni.Przestudzić i... smacznego :)