ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki. Rok temu pokazywałam wersję serduszkową . Dzisiaj drożdżówki z kruszonką, z jednego z moich ulubionych ciast, od Viridianki. Większość drożdżówek pojechała z moim dzieckiem na szkolną wycieczkę, ale kilka zostało dla nas do spróbowania.
Składniki (na 10- 15 sztuk):
Zaczyn:
7 g drożdży instant
70g ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
600g mąki pszennej
80g cukru pudru
3 łyżki cukru z wanilią
duża szczypta soli
250g serka mascarpone
50g masła
1 jajko, roztrzepane
kilka łyżek ciepłego mleka
cały zaczyn
Nadzienie:
400 - 500 g rabarbaru
50 g cukru
Kruszonka:
100 g mąki
60 g masła
40 c cukru
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zacznie bąblować.
Mąkę, sól i cukry wsypujemy do miski. Dodajemy masło i serek i wyrabiamy aby powstała kruszonka (palcami lub robotem). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 15 równych części. Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką lub słoikiem robimy na środku każdej kuli wgłębienie (do samej blachy ale tak, aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienia możemy robić małe, wtedy włożymy mniej nadzienia, ale bułeczki będą wyższe. Możemy też zostawiać około 1 cm po brzegach. Zmieści się wtedy więcej nadzienia, a bułeczki będą bardziej płaskie. Przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rabarbar myjemy i kroimy na 1 - 2 cm kawałki. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki. Dodajemy cukier i mieszamy.
We wgłębienia wyrośniętych bułeczek wkładamy przygotowany rabarbar (bez soku). Wierzch posypujemy kruszonką. Możemy też boki ciasta posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html