Wykonanie
Skoro sezon na
rabarbar, muszą być drożdżówki. Rok temu pokazywałam wersję serduszkową . Dzisiaj drożdżówki z kruszonką, z jednego z moich ulubionych ciast, od Viridianki. Większość drożdżówek pojechała z moim dzieckiem na szkolną wycieczkę, ale kilka zostało dla nas do spróbowania.
Składniki (na 10- 15 sztuk):Zaczyn:7 g
drożdży instant70g ciepłego
mleka1 łyżeczka
mąki1 łyżeczka
cukruCiasto właściwe:600g
mąki pszennej80g
cukru pudru3 łyżki
cukru z
waniliąduża szczypta
soli250g
serka mascarpone50g
masła1
jajko, roztrzepanekilka łyżek ciepłego
mlekacały zaczynNadzienie:400 - 500 g
rabarbaru50 g
cukruKruszonka:100 g
mąki60 g
masła40 c
cukruWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zacznie bąblować.
Mąkę,
sól i
cukry wsypujemy do miski. Dodajemy
masło i
serek i wyrabiamy aby powstała kruszonka (palcami lub robotem). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 15 równych części. Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką lub słoikiem robimy na środku każdej kuli wgłębienie (do samej blachy ale tak, aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienia możemy robić małe, wtedy włożymy mniej nadzienia, ale bułeczki będą wyższe. Możemy też zostawiać około 1 cm po brzegach. Zmieści się wtedy więcej nadzienia, a bułeczki będą bardziej płaskie. Przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Rabarbar myjemy i kroimy na 1 - 2 cm kawałki. Mieszamy z
cukrem i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę i
masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki. Dodajemy
cukier i mieszamy.We wgłębienia wyrośniętych bułeczek wkładamy przygotowany
rabarbar (bez soku). Wierzch posypujemy kruszonką. Możemy też boki ciasta posmarować
mlekiem lub roztrzepanym
jajkiem. Drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste.