ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jeżynami i malinami

Drożdżówki z jeżynami i malinami

nazwa

Wykonanie

Małżonek stwierdził, że to najlepsze drożdżówki jakie jadł w życiu. Po pierwsze z powodu ciasta, po drugie nadzienie (ilość i wilgotność) było idealne. Drożdżówki upiekłam na Piknik Smakoszy i muszę przyznać, że rozeszły się błyskawicznie. Ledwo udało mi się zachować dwie dla dzieci. Przepis na te drożdżówki Asi przez cały miesiąc wisiał na kalendarzu w zeszłym roku, aż sama się dziwię, że nie zrobiłam ich wcześniej.
Składniki (na 16 sztuk):
Zaczyn:
7 g drożdży instant
70g ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Ciasto właściwe:
600g mąki pszennej
80g cukru pudru
3 łyżki cukru z wanilią
duża szczypta soli
250g serka mascarpone
50g masła
1 jajko, roztrzepane
kilka łyżek ciepłego mleka
cały zaczyn
Nadzienie:
300 g jeżyn
100 g malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki domowego cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę, sól i cukry przesiewamy do miski. Dodajemy masło i serek i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy zaczyn i jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając mleko. Kiedy ciasto jest już elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzamy pięścią. Dzielimy na 16 części (po ok. 70 g). Z każdej formujemy kulkę. Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans. Owoce mieszamy z mąką i cukrem i odstawiamy.
Każdą kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie. Formujemy bułeczki i odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Drożdżówki smakujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min. Upieczone możemy polukrować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/08/Drozdzowki-z-jezynami-i-malinami.html