Wykonanie
Małżonek stwierdził, że to najlepsze drożdżówki jakie jadł w życiu. Po pierwsze z powodu ciasta, po drugie nadzienie (ilość i wilgotność) było idealne. Drożdżówki upiekłam na Piknik Smakoszy i muszę przyznać, że rozeszły się błyskawicznie. Ledwo udało mi się zachować dwie dla dzieci. Przepis na te drożdżówki Asi przez cały miesiąc wisiał na kalendarzu w zeszłym roku, aż sama się dziwię, że nie zrobiłam ich wcześniej.
Składniki (na 16 sztuk):Zaczyn:7 g
drożdży instant70g ciepłego
mleka1 łyżeczka
mąki1 łyżeczka
cukruSkładniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.Ciasto właściwe:600g
mąki pszennej80g
cukru pudru3 łyżki
cukru z
waniliąduża szczypta
soli250g
serka mascarpone50g
masła1
jajko, roztrzepanekilka łyżek ciepłego
mlekacały zaczynNadzienie:300 g
jeżyn100 g
malin1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki domowego
cukru waniliowegoWykonanie:
Mąkę,
sól i
cukry przesiewamy do miski. Dodajemy
masło i
serek i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy zaczyn i
jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając
mleko. Kiedy ciasto jest już elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzamy pięścią. Dzielimy na 16 części (po ok. 70 g). Z każdej formujemy kulkę. Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans.
Owoce mieszamy z
mąką i
cukrem i odstawiamy.Każdą kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie. Formujemy bułeczki i odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Drożdżówki smakujemy
mlekiem lub
jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min. Upieczone możemy polukrować.