ßßß
Składniki na 10 sztuk (u mnie dużo więcej):250 ml mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy1 jajko450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli40 g drobnego cukru40 g masła20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instantNadzienie:250 g jagód plus cukier do smaku (ja daję 2-3 łyżki lub więcej, w zależności od tego, jak kwaśne są jagody)cukier z prawdziwą wanilią (dałam 1 łyżkę)1 łyżka tartej bułki (dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej)Kruszonka:50 g mąki25 g cukru25 g zimnego masłaszczypta soli (na czubek noża)Wykonanie:Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić.Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używaliśmy świeżych) i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .Ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, następnie łyżeczką wkładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. (Ja, za radą mojej mamy, robiłam tak: Ciasto rozwałkowałam na grubośc ok. 1,5 cm i wycinałam kółka. Na jedno kółku kładłam nadzienie, przykrywałam drugim i sklejałam)Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st C (jeśli używamy termoobiegu, to 180 st C)Posypać bułeczki kruszonką. Piec ok. 18-20 minut.
/wydrukuj przepis/