Wykonanie
21:00 - decyzja, jutro wypad nad jezioro21:05 - poszukiwania w internecie szybkich jagodzianek23:30 - wyjmuję ostatnią partię
bułek z piekarnika8:00 - chmury, nie jedziemy. Tylko kto zje te wszystkie bułki?24 godziny później świeci słońce12:30 - jemy
Składniki na 10 sztuk (u mnie dużo więcej):250 ml
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukier waniliowy1
jajko450 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli40 g drobnego
cukru40 g
masła20 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży instantNadzienie:250 g
jagód plus
cukier do smaku (ja
daję 2-3 łyżki lub więcej, w zależności od tego, jak kwaśne są
jagody)
cukier z prawdziwą
wanilią (dałam 1 łyżkę)1 łyżka
tartej bułki (dałam 2 łyżki
mąki ziemniaczanej)Kruszonka:50 g
mąki25 g
cukru25 g zimnego
masłaszczypta
soli (na czubek noża)Wykonanie:Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką i odstawić.Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.W małym garnuszku połączyć
masło,
wanilię i
mleko. Zagotować do czasu aż
masło się rozpuści. Ostudzić.
Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką
cukru i łyżką
mleka.Wymieszać
mąkę,
drożdże (jeśli używamy
drożdży instant),
sól i
cukier. Dodać ostudzone
masło z
mlekiem,
drożdże (jeśli używaliśmy świeżych) i
jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .Ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać
olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, następnie łyżeczką wkładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. (Ja, za radą mojej mamy, robiłam tak: Ciasto rozwałkowałam na grubośc ok. 1,5 cm i wycinałam kółka. Na jedno kółku kładłam nadzienie, przykrywałam drugim i sklejałam)Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st C (jeśli używamy termoobiegu, to 180 st C)Posypać bułeczki kruszonką. Piec ok. 18-20 minut.
/wydrukuj przepis/