Wykonanie
Bardzo smaczne ..Przepis znaleziony tutaj i cytuję za autorką.
Bułki z przedziałkiem (12-14 szt.)12 g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukruok. 200-240 ml ciepłego
mleka500g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania1 płaska łyżeczka
soli1
jajko20g miękkiego
masłaDo pieczenia:blacha wyłożona papierem do pieczenia, grubo oprószonym
mąkąDrożdże zasypać
cukrem, dodać 50ml
mleka i 2 łyżki
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.W misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
jajko i
masło, wlać
drożdże. Powoli wlewając resztę
mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka).Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w
mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.Tępą stroną noża oprószoną
mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.Studzić na kratce.