Wykonanie
Składniki
mleko, 250 ml
masło, 110 g
cukier, 4 g
sól, 6 g
jajka, 2 sztukisuche
drożdże, 12 g
mąka pszenna, 600 gDo smarowania
bułek:
jajko + 1 łyżka
mlekaSposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać.
Masło rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać
mąki. Wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski, zasypać
mąką i przykryć ściereczką. Ostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu w 1-centymetrowych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.Kiedy zaczną się stykać posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół).
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki .buy testosterone suspension online