ßßß Cookit - przepis na JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy brałam udział w konkursie u Margarytki, jedna z uczestniczek upiekła Jagodzianki właśnie z jej przepisu, tak się na nie zapatrzyłam, że postanowiłam je popełnić ;)))) Ostatnia porcja jagód została w zamrażalce, więc, aż korciło, żeby je wykorzystać w ten smakowity sposób. Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło, a jagodzianki wyszły fenomenalne ( oddałam nawet kilka na wynos ;)). Miałam niewielki problem z kruszonką - było tak gorąco, że po kilku sekundach masa rozpuszczała się w dłoniach, nawet po włożeniu jej do zamrażalnika, dlatego nie jestem z niej zadowolona.Polecam Wam te jagodzianki są pyszniutkie !!!
Składniki ( u mnie wyszło 12 szt)
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
300 g jagód (mogą być świeże lub zamrożone)
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
1 1/2 łyżki mąki
Jagody mieszamy z cukrem i mąką, odstawiamy.
Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Pozostawiamy ok. 10 min, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz gotowy już zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i rozpuszczone masło, jajko, pozostałe mleko- zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.) Po tym czasie jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 12 części ( pewnie moje były większe u Margarytki ciasta starczyło na 16 szt.) Z każdego kawałka formujemy okrągłe placuszki, na środek wykładamy po łyżce jagód, dokładnie lepimy brzegi i staramy się aby jagodzianki miały owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy 20 min. aż troszeczkę podrosną. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Ścieramy ją na tarce lub kruszymy na bułeczkach. Tak przygotowane jagodzianki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut, po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!
Przepis oryginalny znajdziecie na stronie : http://margarytka.blogspot.com/2011/03/byle-do-lata-jagodzianki.html
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/07/JAGODZIANKI.html