Wykonanie
Bardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Składniki:2 szklanki
ryżu1 kg
jabłek2 szklanki
mleka0,5 łyżeczki
kardamonu2 łyżki
masła2 - 3 łyżeczki
cynamonu5
goździkówcukierPrzygotowanie:Do wypłukanego
ryżu dodać
kardamon, łyżkę
masła, łyżeczkę
cynamonu i
goździki. Całość zalać 2 szklankami
mleka i 2 szklankami
wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż
ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Trzeba uważać żeby nie przypalić
ryżu. Przed końcem gotowania dodać 2 łyżki
cukru i zamieszać. Jak
ryż będzie gotowy wyciągnąć wszystkie
goździki.
Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce razem ze skórkami.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, nałożyć połowę
ryżu, następnie połowę
jabłek, na następną warstwę resztę
ryżu a na koniec resztę
jabłek.Całość posypać
cynamonem,
cukrem i poukładać kawałki
masła.Piec w temperaturze 180 o przez około 45 minut.Smacznego!