ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo - różany z malinami

Tort czekoladowo - różany z malinami

nazwa

Wykonanie

Czekoladowo - różany tort z malinami, nie tylko na zbliżające się Walentynki, ale na każdą okazję (a także bez okazji) dla ukochanej osoby :-). Murzynkowe ciasto przełożone kremem różanym, z dodatkiem dżemu i świeżych malin. Podane w prostej lecz miłej dla oka formie. To połączenia smakuje pysznie :-).
Składniki na ciasto czekoladowe: ​
200 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
160 g miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
130 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
140 ml mleka
60 ml mocnej zaparzonej kawy (wykonanej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Dodać zmielone migdały, wymieszać i odłożyć.
W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, mleko, kawę, ekstrakt z wanilii i brązowy cukier. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników (nie używamy miksera).
2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia, sam spód. Przełożyć do nich ciasto dzieląc je po równo między formy. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem różany:
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki wody różanej, schłodzonej
odrobina różowego barwnika w żelu/paście
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.
Ponadto:
pół szklanki dżemu malinowego lub z płatków róż
150 g malin
suszone pączki lub płatki róż, do ozdoby
Wykonanie:
Blaty czekoladowe - wyrosną z górkami - lekko ściąć nożem, by wyrównać. Odcięte kawałki ciasta drobno pokruszyć.
Na paterze położyć pierwszy z blatów. Posmarować dżemem malinowym. Na dżem wyłożyć krem różany, odrobinę zostawiając na cienkie pokrycie boków i dekorację na górze tortu. Na krem różany wyłożyć maliny, przykryć drugim blatem czekoladowym.
Boki tortu posmarować cienką warstwą kremu i obsypać okruszkami ciasta. Z pozostałego kremu wykonać dekorację na wierzchu ciasta (u mnie w kształcie serca wyciśniętego z rękawa cukierniczego) i udekorować pączkami suszonych róż. Schłodzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo-rozany-malinami