Wykonanie
Czekoladowo - różany tort z
malinami, nie tylko na zbliżające się Walentynki, ale na każdą okazję (a także bez okazji) dla ukochanej osoby :-). Murzynkowe ciasto przełożone kremem różanym, z dodatkiem
dżemu i świeżych
malin. Podane w prostej lecz miłej dla oka formie. To połączenia smakuje pysznie :-).Składniki na ciasto
czekoladowe: 200 g
mąki pszennej50 g zmielonych
migdałów50 g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej160 g miałkiego
brązowego cukru2 duże
jajka130 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego140 ml
mleka60 ml mocnej zaparzonej
kawy (wykonanej z 1 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao. Dodać zmielone
migdały, wymieszać i odłożyć.W drugim naczyniu umieścić
jajka,
olej,
mleko,
kawę, ekstrakt z
wanilii i
brązowy cukier. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników (nie używamy miksera).2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia, sam spód. Przełożyć do nich ciasto dzieląc je po równo
między formy. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem różany:200 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudru1,5 łyżeczki
wody różanej, schłodzonejodrobina różowego barwnika w żelu/paścieWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.Ponadto:pół szklanki
dżemu malinowego lub z
płatków róż150 g
malinsuszone pączki lub
płatki róż, do ozdobyWykonanie:Blaty
czekoladowe - wyrosną z górkami - lekko ściąć nożem, by wyrównać. Odcięte kawałki ciasta drobno pokruszyć.Na paterze położyć pierwszy z blatów. Posmarować
dżemem malinowym. Na
dżem wyłożyć krem różany, odrobinę zostawiając na cienkie
pokrycie boków i dekorację na górze
tortu. Na krem różany wyłożyć
maliny, przykryć drugim blatem
czekoladowym.Boki
tortu posmarować cienką warstwą kremu i obsypać okruszkami ciasta. Z pozostałego kremu wykonać dekorację na wierzchu ciasta (u mnie w kształcie
serca wyciśniętego z rękawa cukierniczego) i udekorować pączkami suszonych róż. Schłodzić.Smacznego :-).