Wykonanie
W chłodniejsze dni mam ochotę na...
śliwki w
czekoladzie ;-). "
Śliwka w
czekoladzie" to całkiem nowe muffiny
czekoladowe. Mięsiste i mocno
czekoladowe muffiny z dodatkiem
śliwek kalifornijskich nasączonych w
rumie. Od nich po prostu nie można się oderwać! Pieczone w papilotkach i przykryte gęstą
czekoladową polewą dłużej utrzymują świeżość - to kawałki ciasta
czekoladowego "zapakowane" na kolejne dni do przegryzania na deser...Składniki na 12 sztuk:200 g
śliwek kalifornijskich (suszonych)100 ml ciemnego
rumu250 g
mąki pszennej50 g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej160 g miałkiego
brązowego cukru2 duże
jajka130 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego140 ml
mleka60 ml mocnej zaparzonej
kawy (wykonanej z 1 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 g chocolate
chips lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao; wymieszać i odłożyć.
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać
rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały
alkohol wsiąknie w
śliwki.By przygotować ciasto na muffiny - w jednym naczyniu umieścić
jajka,
olej,
mleko,
kawę, ekstrakt z
wanilii i
brązowy cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać chocolate
chips i nasączone
rumem śliwki, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto (do wysokości kilku milimetrów od górnego brzegu papilotki). Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą
polewą czekoladową, a na każdym muffinie umieścić dodatkową
śliwkę. Podawać.
Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub
deserowej czekolady100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Ponadto:12 dodatkowych
śliwek kalifornijskich, po jednej na górę każdego muffinaSmacznego :-).