Wykonanie
Babeczki
czekoladowe z duszkami! Bardzo proste w wykonaniu. Babeczka - Wasz ulubiony przepis na babeczki
czekoladowe. Do tego plastyczna masa cukrowa (nie, nie trzeba jej jeść ;-) i niespodzianka dla dzieci - lizaki ukryte pod dekoracją. Polecam!Składniki na około 12 babeczek:50 g
gorzkiej czekoladypół szklanki
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
mleka2 duże
jajka1 szklanka + 2 łyżki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szklanki jasnego
brązowego cukrupół szklanki
oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
sodą oczyszczoną, odłożyć.Do garnuszka wlać
mleko, dodać
czekoladę połamaną na kosteczki,
kakao,
kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę,
olej,
cukier, roztrzepane rózgą kuchenną
jajka, ekstrakt z
wanilii. Dodać przesianą
mąkę z
sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowe składniki:okrągłe lizaki np. Chupa
Chupsplastyczna biała masa cukrowa*drobniutka posypka czekoladowa na oczkaWystudzone babeczki ułożyć na paterze. W środek każdej babeczki wbić lizaka (bez folii).Z masy cukrowej wyciąć duże kółka o średnicy około 12 cm (najłatwiej odrysowane od miseczki, talerzyka) i ułożyć jako szatę duszka na lizakach. Aby masa się nie kleiła przy wałkowaniu należy delikatnie oprószyć stolnicę i wałek
cukrem pudrem. Z posypki cukrowej zrobić oczka.* użyłam kupnej masy cukrowejSmacznego :-).